Deelname aan auteurspodia
Ik geef auteursvoorstellingen in bibliotheken, culturele centra zoals de bibliotheek van Oostende, Middelkerke, Bredene, De Haan, Gistel, Brugge, Zedelgem, Hemiksem en Bocholt.
Signeren
Ik stond al reeds op diverse festivals en evenementen zoals Boekenwoensdag Sabam in Brussel, Woordzeefestival in Oostende, Straatwoordenaarfestival in Gent, Cultuurweekend in Antwerpen en de Antwerpse Boekenbeurs.
Verkrijgbaarheid van de boeken
Mijn boeken zijn verkrijgbaar in alle boekhandels van België en Nederland, via de website van de uitgeverijen Het Beleefde Genot en Het Punt en via bol.com.
Lezingen en literaire voorstellingen
Ik perform educatieve en artisieke verhalensessies gemixt met theater en muziek. Daarnaast organiseer ik interactieve auteursvoorstellingen met poëtische voordrachten, groepsdicussies, live akoetisch en gitaarspel.
Mijn werk als auteur
Boeken
Ontworteld
In 2005 bracht ik mijn eerste roman uit “Ontworteld”, uitgegeven bij “Free Musketeers”, een Nederlandse uitgeverij.
Samenvatting
In dit fictief niet-autobiografisch verhaal gaat de 28-jarige Iris op zoek naar de motivatie(s) voor de zelfdoding van haar broer Tony. Wat kon een levenslustige, intelligente jongeman tot zo’n vreselijke wanhoopsdaad brengen ? Tijdens haar zoektocht ontdekt ze dingen waarvan ze voordien niet het flauwste vermoeden had. Om haar depressie te verwerken, besluit ze verpozing te zoeken in de bergen. Langzamerhand komt ze tot een inzicht in de rol van de dood in het leven, dat ondanks alles meer dan de moeite is om geleefd te worden. De onverwachte liefde voor een schijnbaar halfgekke jongeman helpt haar om tot dit inzicht te komen.
Lancering
Dit allereerste boek werd voorgesteld in november 2005 in Den Artiest te Oostende, onder ruime belangstelling van pers, familie, vrienden en kennissen. Het bestond uit mijn korte introductie, een lange signeersessie en mijn concert met rockcoverband Duncan Paul & the Silver Wings.
Illusies
In 2009 verscheen een tweede roman “Illusies” bij uitgeverij “Free Musketeers”.
Samenvatting
In deze roman wil ik aan de hand van een reisverhaal aantonen hoe de grote wereldreligies, bewust of onbewust, het dagelijks leven van de mensen beïnvloeden. Twee grote levensfilosofieën, de islam en het boeddhisme, worden tegenover elkaar gesteld aan de hand van een reisverhaal, dat zich afspeelt in het jaar 2077. In Marokko proberen Alex en Benjamin een grote liefde te veroveren en dat verloopt nogal turbulent. Na allerlei omwegen geraken ze toch de gesloten familiekringen binnen, maar het verhoopte resultaat blijft uit. Enkele maanden later trekken de boeddhistische Addhoeba en de islamitische Ahomed door Sri Lanka en Thailand en ontmoeten daar een ontgoochelde Alex. Samen bewandelen ze de moeilijk weg, die naar de Verlichting moet leiden.
Een ondergrondse progressieve groepering én een plotselinge komeetinslag zorgen voor onverwachte wendingen in het verhaal.
Lancering
Mijn boekvoorstelling werd ingeleid door burgemeester Jean Vandecasteele en Hilde Veulemans en Yves Miroir, de eerste 2 schepenen van de stad Oostende. Daarna hield ikzelf een korte voorstelling, gevolgd door een lange signeersessie en natuurlijk het concert, waarbij de zanger met een ludieke voorleesact passend op de gebeurtenis inspeelde.
Wie is die zeeheks ?
Begin december 2013 verscheen een kinderboek “Wie is die zeeheks ?”. Na 2 romans voor volwassenen wilde ik het over een andere boeg gooien en schreef een verhalen- en doe-boek voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.
Samenvatting
Het werden 10 zee-, strand- en duinenverhalen met bijbehorende illustraties, educatieve versjes en doe-ideeën, bruikbaar voor natuurgidsen en animatoren. Beroepstekenaar Staf Lambrecht verzorgde de illustraties.
Het boek is gevarieerd en interactief opgesteld. Na elk verhaal wordt een dier, plant of sprookjesfiguur in versvorm voorgesteld. In functie van datzelfde verhaal volgt een spel of een doe-opdracht, die in het besproken biotoop kan uitgevoerd worden. Twee belangrijke doelstellingen zitten in het geheel verwerkt:
• respect en kennis voor de natuur bijbrengen;
• de kinderen motiveren tot ontdekken, bewegen en spelen in de natuur! Als actieve natuurgids geniet ik het voorrecht én het plezier om regelmatig deze verhalen op de doelgroep uit te testen, telkens met wederzijds enthousiasme!
Lancering
Voor de boekvoorstelling op 7/12/2013 werkten Staf en ik een compleet programma uit met kindertheater, voorleesact door de bekende theaterauteur Freek Neirynck, een opvoering door de klasgroep van meester Philippe en een concert door The Dukes Band. De voorstelling werd ingeleid door burgemeester Jean Vandecasteele en schepen van cultuur Hilde Veulemans. Aansluitend werd een receptie aangeboden door de Stad Oostende. De stadsbibliotheek werd overrompeld door een massa enthousiast volk, dat genoot van de voorstelling!
Horizon Educatief v.z.w. gebruikte reeds een deel van deze schrijfsels voor themadagen en sessies, zoals “Sprookjes van de zee”, improvisatietheater,… Ik werkte ook een complete educatieve en artistieke sessie uit rond dit boek, dat gebruikt wordt als lezing in lagere scholen.
Dit boek werd uitgegeven door de Culturele en Literaire Kring Het Beleefde Genot v.z.w. uit Zedelgem en heruitgegeven door uitgeverij Het Punt uit Dendermonde.
Wat een heksenleven
Dit 4 de boek is gebaseerd op de paranormale gaven van mijn vroegere reisvriendin Jocelyne en uitgewerkt in een fictief, geïdealiseerd verhaal van een paranormaal koppel.
Samenvatting
Rode draad door het verhaal is de zoektocht van het hoofdpersonage naar de verhalen en het graf van haar mysterieuze overleden overgrootvader.
Lancering
Op 21/4/2018 presenteerde ik mijn 4de boek “Wat een heksenleven” in de hoofdbibliotheek Kris Lambert. De voorstelling werd ingeleid door Schepen van Cultuur Bart Plasschaert. Aansluitend werd een receptie aangeboden door de Stad Oostende.
Vlucht uit het inferno
Mijn halftijdse job als leerkracht maatschappelijke oriëntatie bij het Agentschap Integratie en Inburgering en het contact met een Syrische familie die zich in Oostende vestigde, inspireerde mij tot het schrijven van deze roman.
Samenvatting
Vóór de oorlog in Syrië woonde de familie Abu Khalil in het havenstadje Latakia aan de Middellandse zee. Vader Abdulsalam was een gerespecteerd advocaat, moeder deed sociaal vrijwilligerswerk en de kinderen studeerden goed.
Syrië was een prachtig land, met een rijke geschiedenis, gevarieerde landschappen, gezellige steden en dorpen, gastvrije mensen en een aangenaam klimaat. De doorsnee-burger leefde niet luxueus maar kwam niets tekort. Er heerste weliswaar een dictatoriaal regime, waarbij alles en iedereen gecontroleerd werd. De Syriërs geloofden echter dat de politieke situatie niet zo’n vaart zou lopen en konden zich geen opstand in hun land voorstellen. Maar… vanaf maart 2011 werden kreten om vrijheid, betogingen en protesten telkens hardhandig onderdrukt door de mukhabarat, de geheime politiedienst van Syrië. De actievoerders begonnen zich te bewapenen en organiseerden zich tot een echte rebellenbeweging. Toen buitenlandse mogendheden zich mengden in de prille oorlog, was het hek helemaal van de dam…
Vader Abdulsalam werd bedreigd in zijn advocatenpraktijk; de oudste zoon Mohammed weigerde het leger te vervoegen en zijn eigen volk te vermoorden. De grond werd steeds heter onder de voeten van de familie Abu Khalil en ze moesten hals over kop vluchten en hun familie, hun welvarend leven en hun bezittingen achterlaten… In buurland Turkije kenden ze de taal niet en werden ze uitgebuit. Het gezin verhuisde naar Egypte en kon daar een nieuw leven opbouwen…tijdelijk, want toen kwam generaal Sisi aan de macht, een bondgenoot van de Syrische president Bashar Al-Assad ! Dit had een directe, negatieve weerslag op het gezin Abu Khalil. Er zat niets anders op dan te vluchten over die beruchte, gevaarlijke Middellandse Zee ! Abdulsalam en zijn oudste dochter Baraa (vanuit wiens standpunt dit boek geschreven werd) vertrokken als eerste.
Kortom : de weg lag bezaaid met hindernissen, maar het gezin Abu Khalil had geluk… Ook de kennismaking met de Europese cultuur en het nieuw leven in België viel langzaam maar zeker in z’n plooi…
Lancering
Dit boek werd eveneens gepubliceerd bij uitgeverij Het Punt uit Dendermonde, in februari 2021, 10 jaar na het uitbreken van de Syrische oorlog.
Een live lanceringsvoorstelling werd niet gegeven.
Dit allereerste boek werd voorgesteld in november 2005 in Den Artiest te Oostende, onder ruime belangstelling van pers, familie, vrienden en kennissen. Het bestond uit mijn korte introductie, een lange signeersessie en mijn concert met rockcoverband Duncan Paul & the Silver Wings.
Voorstellingen
Wie is die zeeheks?
Over de sessie
Dit is een verhalensessie voor lagere schoolkinderen met theatrale en muzikale elementen.
De zeeheks zit in een grote kring met de kinderen (maximaal 40 à 50) en vertelt verhalen, terwijl er in het midden een grote heksenketel staat te roken.
De kinderen krijgen de gelegenheid om zich te uiten met woorden, verkleedkostuums en ritmische muziekinstrumenten terwijl de zeeheks gitaar speelt.
Deze sessie is een mix van literatuur, natuur en milieu, muzische vorming en expressie.
Het is gebaseerd op mijn boek met dezelfde titel en bevat tien zee-, strand- en duinenverhalen, met bijbehorende illustraties, educatieve versjes en doe-ideeën. Plastisch kunstenaar Staf Lambrecht verzorgde de illustraties.
Over het verhaal
Wat een heksenleven
Dit is een interactief, literair optreden voor volwassenen. Zij worden meegevoerd in de wereld van literatuur, fictie, non-fictie én verbeelding. Samen met het publiek duik ik in de thema’s van mijn 5 boeken. Op het programma staan geanimeerde lectuur, vertelkunst, een stellingenspel, kritische beschouwingen, poëtische hersenspinsels, afgewisseld met enkele akoestische gitaarstukjes; live gespeeld door de auteur.
Eind 2021 stapte ik, samen met Baraa, hoofdpersonage van mijn 5de boek, in het Europees project Change – zie https://jrseurope.org/en/project/change/, waarbij live ontmoetingen tussen studenten en vluchtelingen georganiseerd worden, omkaderd door een compleet lespakket.
Dit jaar werd alvast het script van mijn 6de boek goedgekeurd door uitgeverij Het Punt : een collectie maatschappijkritische teksten, een soort slam poetry, die tot reflectie aansporen. Dit script wordt geïllustreerd door jongeren uit de OKAN-klassen.
Voor deze literaire voorstelling richt ik mij naar het officieel tarief van Literatuur Vlaanderen, onderhandelbaar naargelang afstand en duur (1 tot 2 uren).